10 rzeczy, które musisz wiedzieć o kawie

Rynek kawowy w Polsce i na świecie przeżywa aktualnie prawdziwy boom! Jeśli i Ty uwielbiasz ten najpopularniejszy napój świata – oto lista 10 rzeczy, które warto o nim wiedzieć. Kubek kawki w dłoń i miłej lektury! 🙂

  1. Arabika i Robusta. O co chodzi?

Spośród około 60 znanych gatunków kawowca, tylko dwa są uprawiane na masową skalę. Ponad 90% światowej produkcji kawy zajmuje Arabika (coffea arabica), to właśnie kawy tego gatunku pozwalają na najgłębsze doznania smakowe. Robusta (coffea robusta) natomiast jest dużo bardziej odporna na czynniki atmosferyczne (opady, zmiany temperatury) i choroby. Jest łatwiejsza w uprawie i pielęgnacji, jednak jej smak jest zazwyczaj mało przyjemny (po łacinie robustus oznacza „silny”, „mocny”). Wielu producentów kawy bawi się smakiem tych dwóch odmian, tworząc ich przeróżne mieszanki.

www.pinterest.com

  1. Legenda o odkryciu kawy.

Jak na każdy magiczny napój przystało, istnieje kilka legend o tym jak odkryto właściwości kawy. Najpopularniejsza z nich opowiada o pastuchu kóz, niejakim Kaldim, który pewnego dnia zauważył, że te kozy,  które żywią się na nieco wyżej położonych rejonach są bardziej żywotne od reszty. Postanowił sam spróbować czerwonych owoców, którymi zajadały się jego podopieczne, a po  zjedzeniu kilku czuł się wyjątkowo pobudzony. Swoimi obserwacjami podzielił się z zaprzyjaźnionym mnichem, który tak długo eksperymentował ze sposobami przygotowywania ziarenek, aż powstał zupełnie nowy napój.

Brzmi abstrakcyjnie, ale na pewno wywołuje uśmiech na twarzy 🙂

  1. Kawa segmentu Speciality.

Mówiąc krótko, to po prostu dobra kawa. A dokładniej, kiedy kawa jest już dojrzała, zebrana z krzaczków, odpowiednio obrobiona i wypalona – rzesza ekspertów, czyli Quality Graders ocenia jakość kawy i przyznaje jej odpowiednią ilość punktów. Kawy Speciality to te kawy, które otrzymają co najmniej 80 punktów na 100 możliwych. To najwyższy segment jakościowy kawy i stanowi on jedynie 5% światowej produkcji.

  1. Kawa Rozpuszcalna. Jak to jest zrobione?

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie pił kawy instant 😉 Są nawet i tacy, którzy wolą rozpuchę od ziarnistej. Zastanawialiście się kiedykolwiek jak  ona powstaje? Otóż wypalone i bardzo drobno zmielone ziarna zostają zaparzone przez ogromne ekstraktory. Używa się do tego wody która ma od 60 do nawet 180 stopni Celsjusza, w taki sposób aby nawet na chwilę nie doprowadzić do wrzenia. Proporcje między kawą a wodą czasem wynoszą nawet 2:1, co finalnie daje baardzo gęsty napar, który następnie jest suszony. Tak tworzą się charakterystyczne granulki. W skrócie – z raz już przygotowanego naparu kawowego wysysa się wodę i sprzedaje się jako kawę instant.

  1. „Najlepsza” kawa świata. Kopi Luwak.

Kopi Luwak została hucznie okrzyknięta najlepszą, tudzież najdroższą kawą świata. Jej ceny na polskim rynku oscylują wokół 2000 złotych za kilogram. (sic!) Sposób jej pozyskiwania budzi jednak spore kontrowersje, ponieważ owe ziarna są zjadane i wydalane przez cywety, zwanymi też łaskunami, czy po prostu luwakami. Oficjalnie małe cywety swobodnie przechadzają się między krzewami kawowymi i zjadają najdojrzalsze owoce, ich żołądek trawi jedynie miąższ, a ziarna są wydalane. Teoria głosi, że po przejściu przez układ pokarmowy luwaka, kawa traci gorzki smak. Faktem jest, że sławę ta kawa zawdzięcza tylko i wyłącznie dobremu marketingowi. Podaje się, że rocznie dochodzi jedynie do ok 700 kilogramowych zbiorów, jednak ofert w Internecie są tysiące. (Co oznacza, że albo mamy do czynienia z podróbkami, albo zbiory są dużo większe) Produkcja „najlepszej” kawy świata jest dziś uprzemysłowiona. Zwierzęta nie chodzą swobodnie po plantacjach, lecz są zamykane w zatłoczonych klatkach i zmusza się je do zjadania ziaren.

Osobiście uważam, że coś co przeszło przez układ trawienny żywego zwierzęcia nie brzmi zbyt apetycznie, a żadne pieniądze nie są wystarczające by wynagrodzić cierpienie tych futrzaków. Dlatego świadomie wybieram wspomnianą wcześniej Kawę z segmentu Speciality, która jest mniej więcej 10 razy tańsza, pozyskiwana w humanitarny sposób i daje dużo większy wachlarz smakowy.

  1. NIGDY nie zalewaj kawy wrzątkiem.

Ale jak to? To ona się w ogóle zaparzy?! Tak!! 90% Twojej kawy to woda, więc oczywistym jest to, że ma ona ogromny wpływ na smak twojej kawy. W kontakcie z wodą, kawa wydziela z siebie wszystko co ma najlepsze – różnego rodzaju olejki, minerały, aromat i smak. Jednak ziarnka kawy (szczególnie tej wysokiej jakości) nie idą razem w parze.  Zbyt wysoka temperatura, zamiast podkreślić wszystkie walory kawy, niszczy to co najsmaczniejsze.

Różne kawy lubią różne temperatury,  jak z ludźmi 😉 Bezpieczną opcją będzie np 95 stopni Celsjusza. (Taką temperaturę ma mniej więcej woda po dwóch minutach od zagotowania).

  1. Hit Lata , czyli Cold Brew.

Skoro temat wrzątku już za nami, obniżmy temperaturę jeszcze trochę. Trochę bardzo. Jeśli nie jesteś fanem kawy mrożonej z dodatkiem mleka, lodów i ogromnej ilości syropu smakowego, ale wciąż w upalne dni szukasz czegoś orzeźwiającego – koniecznie spróbuj Cold Brew! Co to? Cold Brew to kawa nie parzona, a macerowana na zimno. Oznacza to, że nieco grubiej zmielone ziarna kawy zalewa się… zimną wodą. Odstawiamy tak przygotowany napój do lodówki na 8 do 12 godzin. Przelewamy przez papierowy filtr, aby pozbyć się pływających ziarenek kawy i możemy się cieszyć naszą kawą na zimno. Można do niej dodać plasterek limonki i miętę i mamy kawę w wersji Mojito. Musicie spróbować!

www.pinterest.com

  1. Wybieraj ziarnistą, nie mieloną.

Kawa jest trochę jak jabłko, kiedy je pokroisz po chwili zmienia kolor, szybciej traci smak. Tak samo kawa, zmielona – szybciej się utlenia i traci swoje drogocenne właściwości. Kawę ziarnistą łatwiej jest też zanalizować, w przypadku kawy mielonej nie dowiemy się, czy te ziarna nie leżały przypadkiem 10 lat w magazynie, czy nie są zgnite czy nie wymieszano kawy z tanimi wypełniaczami (np kawa zbożowa). Kupuj świadomie!

  1. Co to znaczy, że kawa jest świeża?

Kawa, jak każdy produkt spożywczy, ma określony czas, w którym najlepiej ją zużyć. Mówi się, że kawa najlepsza jest maksymalnie do trzech miesięcy po jej wypaleniu. Niestety, na paczkach marketowych próżno szukać informacji kiedy dana kawa była palona. Dobrą jakościowo kawę poznasz po tym, że jej producent nie wstydzi się podać na opakowaniu gdzie i na jakiej wysokości nad poziomem morza rosła kawa oraz kiedy, jak mocno i przez kogo została wypalona.

www.pinterest.com

  1. Polacy to kawowi mistrzowie!

Kawa kojarzy się z Włochami i to mieszkańców tego kraju uznaje się za znawców tematu. Nic bardziej mylnego! Obecnie mistrzostwa świata w dziedzinach związanych z kawą są oblegane przez zawodników najróżniejszych krajów, a Polska może pochwalić się mocnymi zawodnikami! W tym roku po raz pierwszy w historii zorganizowano Mistrzostwa Świata parzenia kawy w Chemexie, a pierwszym w historii mistrzem świata został Haider Adams, Polak! W 2016 Mistrzem świata AeroPress został Filip Kucharczyk, Agnieszka Rojewska kilkukrotnie reprezentowała Polskę na mistrzostwach świata w Latte Art, a w 2016 roku zajęła aż 5 miejsce! Nie ma się czego wstydzić!

Dajcie znać jaka będzie Wasza jutrzejsza kawa! 🙂

Tekst: Zuzanna Wolska (@zuwolska)



3 thoughts on “10 rzeczy, które musisz wiedzieć o kawie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *